22.05.2019

El 20 de maig, el CER Àrtic va donar la benvinguda a dues presentacions dels investigadors de la Universitat de Lapònia (Finlàndia). Tanja Joona va fer una presentació titulada "Pasturatge de rens i turisme a Lapònia: canvis en l'estil de vida tradicional". Li va seguir la presentació de Juha Joona sobre "Drets de pesca a Finlàndia. Què opines?"

Aquí es poden trobar biografies d’autors

 

06.05.2019

Dimecres, 8 de maig a les 11:00
Sala DAG, Departament de Geografia
"Cap a un futur energètic sostenible"

Presentació convidada per Brynhildur Davíðsdóttir, professora de medi ambient i recursos naturals de la Universitat d'Islàndia

Vegeu els detalls aquí

29.04.2019

La Profesora Françoise Breton ha representat el Centre d'Estudis i Recerca de l'Àrtic (CER ARCTIC) de l'UAB a la taula rodona "L'Àrtic S' Escalfa: la geoestratègia del canvi climàtic". La activitat va ser el 25 d'abril al Collegi de Periodistes de Catalunya i més a més va comptar amb la participació de Jerònimo López (UAM), Xavier Mas (La Vanguardia) i Francesc Mauri (TV3).

28.03.2019

Comparar l'Àrtic i el Mediterrani

El personal del centre de recerca CER-ARCTIC de Barcelona, que se centra en estudis comparatius que impliquen l'Àrtic.

(D'esquerra a dreta) Melody B. Burkins, Dartmouth College, EUA; Rune Fjellheim, Parlament Sami, Noruega; Níels Einarsson, Stefansson Arctic Institute, Islàndia; Françoise Breton, CER-ARCTIC de la UAB, Espanya; Brynhildur Davíðsdóttir, Universitat d'Islàndia; Marta Sobrido-Prieto, Universitat de la Corunya, Espanya.

 

Els investigadors del CER-Àrtic fan estudis comparatius entre l'Àrtic i altres regions.

Els investigadors de Barcelona lideren la investigació sobre comparacions interregionals mitjançant la connexió entre l’Àrtic i altres parts del món. "Volem comparar tendències similars en diferents regions i connectar comunitats petites amb problemes similars, que comparteixin experiències i desenvolupin estratègies per al futur", explica a North News la professora Françoise Breton.

Els temes compartits entre comunitats de l'Àrtic i altres regions afecten els llegats colonials i els reptes que planteja el canvi climàtic i la globalització.

CER-ARCTIC realitzarà específicament estudis comparatius sobre l’Àrtic, vistos com un mar envoltat de diversitat de països i cultures i de la regió mediterrània. "Tots dos comparteixen un alt nivell de vulnerabilitat als canvis globals, no només climàtics, sinó també polítics, econòmics i culturals, amb efectes negatius per a les comunitats locals", afegeix Breton.
 

Àrees d'interès: turisme marítim i àrees protegides marines

Les dues qüestions socials principals que compara el CER-ARCTIC entre l'Àrtic i altres regions són el turisme marítim i les àrees marines protegides (AMP).

El turisme marí està en auge a l’Àrtic, amb conseqüències socials i ambientals problemàtiques, incloent-hi els mamífers marins i societats que depenen d’ells. "La Mediterrània té una gran quantitat d’investigacions sòlides, experiència i experiència per oferir-les com a manera de fer front a aquests desenvolupaments", diu el professor Breton.

Les AMP són bastant rares a l’Àrtic, però les pressions d’activitats cada vegada més gran d’explotació, pesca, extracció d’hidrocarburs i turisme demanen arranjaments de gestió robustos i sostenibles. "Aquesta és també una àrea on hi ha molta experiència a la Mediterrània i en altres regions costaneres com Galícia, que poden ser de gran valor per al disseny i la implementació de la governança en un context Àrtic", explica Breton.

 

Persones de l'Àrtic enfocades

"A més, volem respondre a les necessitats de l’Àrtic cultural i social, fent més visible les petites comunitats locals (indígenes i no indígenes) i els seus drets sobre els usos de la terra i l’oceà, sobre els animals salvatges i els béns comuns, que són la base de molts Identitats culturals àrtiques ", destaca Breton. "Tractem d’explorar les transformacions en curs a l’Àrtic tenint en compte com les persones que hi viuen i que consideren l’Àrtic com a casa són afectades pels impactes globals, inclòs el canvi climàtic".

"Hi ha fenòmens globals com el turisme i els canvis urbans que afecten enormement a les poblacions locals. Per això, CER-ARCTIC realitzarà una investigació responsable, amb línies de recerca prioritàries que es pactaran amb les persones que viuen en aquestes regions", continua Breton. Assenyala que molts països cada vegada veuen l'Àrtic com un "magatzem de recursos" en comptes de "un territori on viuen les persones".

CER-ARCTIC està planejant diversos esdeveniments internacionals de l'Àrtic el 2019 per reforçar específicament els lligams de l'Àrtic amb el Sud i la Mediterrània.

 

27.04.2018

Primera Conferència Internacional sobre "Els pobles indígenes en clima fred"

CER-ARCTIC, en collaboració amb l'Institut Arctic Stefansson a Islàndia, el Centre Àrtic de la Universitat de Lapònia a Finlàndia i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) del Govern de la Generalitat de Catalunya va organitzar la Primera Conferència Internacional sobre "Els pobles indígenes en clima fred". L'acte va tenir lloc al Museu Doctor Melcior Colet i al Centre d'Estudis de l'Esport de Barcelona (carrer de Buenos Aires 56).

La conferència es va centrar en experiències en realitats socials, drets marins i drets de la terra, els "béns comuns" i les relacions amb la natura entre els pobles indígenes i altres comunitats que viuen al país Àrtic.

Campus d'excel·lència internacional U A B